Ontmoet vakman Robert van Esch

Elektricien Robert van Esch geniet van zijn ‘dubbelleven’. ‘Wat ik in 2020 het meest heb gemist? De omgang met vrienden en de magie van de fantasy-festivals’

Jazeker, Robert van Esch leidt een dubbelleven. Doordeweeks staat hij als DIT-elektricien met beide benen op de grond. In zijn vrije tijd duikt hij onder in de wereld van fantasy-festivals, overal in Nederland. De vaak spectaculaire kostuums die hij daarbij draagt, ontwerpt en maakt hij zelf. Robert: “Het is geen hobby maar een passie. Je stapt van het dagelijkse leven in een compleet andere wereld en bepaalt zelf welke rol je speelt.”

Robert (32) zit sinds 2017 bij DIT Personeel. Ook die rol vult hij naar eigen inzicht in. Toen hij merkte dat de wereld van licht en geluid onvoldoende zekerheid gaf op werk en inkomen, legde hij contact met DIT. Die keus was simpel, zegt hij.

“DIT Personeel is een laagdrempelige organisatie die de deur openzet naar goed werk en vakopleidingen. Mijn vriendin en ik wisten op dat moment nog niet precies waar we zouden gaan wonen, dus ik wilde me nog niet helemaal binden. Dat begrepen ze bij DIT. Dat we alweer drie jaar samenwerken had ik nooit verwacht. Daaruit mag je opmaken dat ik het goed naar mijn zin heb.”

‘DIT Personeel stimuleert het volgen van opleidingen en maakt veel mogelijk’Intussen wonen Robert en zijn vriendin in Utrecht. De opleiding tot elektricien/eerste monteur leverde hem het gewenste diploma op en hij kreeg de smaak te pakken. Hij volgde cursussen en haalde certificaten, onder meer op het gebied van beveiligings- en brandmeldinstallaties. Op dit moment bewandelt Robert via DIT Vakopleidingen het traject voor Monteur Elektrotechnische Installaties Niveau 4. Hij verwacht de opleiding in 2021 met succes af te ronden.

Robert: “Vanuit DIT stimuleren ze het volgen van opleidingen en maken ze veel mogelijk. Je moet het zelf doen, maar het helpt als er met je wordt meegedacht. Er staat altijd iemand klaar met raad en daad. Ik werk op gevarieerde opdrachten om een sterk portfolio op te bouwen. Ook daarin denkt DIT actief mee. Dat geeft vertrouwen in de toekomst.”


‘Mooi werk, goede sfeer’Tot aan de feestdagen werkt Robert van Esch bij BUKO Infrasupport, specialist in tijdelijke en flexibele oplossingen voor bedrijfshuisvesting en materieel. In Purmerend legt hij in een klein team van ‘jongens onder elkaar’ de laatste hand aan de licht- en stroomvoorziening van een reeks bouw- en schaftketen. “Mooi werk, goede sfeer. Afstand houden, handen wassen en mondmasker dragen zijn vanzelfsprekendheden.”

‘Goed oppassen en je verantwoordelijkheid nemen, meer kun je niet doen’


Corona wierp natuurlijk een schaduw over 2020. Robert: “Op de uitvoering van mijn werk heeft corona niet veel invloed. Goed oppassen en je verantwoordelijkheid nemen, meer kun je niet doen. In mijn vriendenkring ken ik situaties die veel ingrijpender zijn. Denk aan mensen in de horeca en het onderwijs, die echt te lijden hebben onder de lockdowns. Dan hebben we in de bouw en techniek nog geluk.”

‘Op fantasy-festivals draait alles om verbeelding en saamhorigheid’In zijn privéleven grijpt de coronapandemie wel diep in. Robert kan zich het laatste fantasy-festival al bijna niet meer herinneren. Covid-19 haalde een dikke streep door alle publieksevenementen, dus ook door de magische verkleedfeesten die duizenden liefhebbers trekken. Robert: “Noem het gerust een gekte, maar het is letterlijk fantastisch. Samen reis je door de middeleeuwen of door een wereld van sprookjesfiguren en magiërs. Er is muziek, er zijn performances, je gaat op in je rol. Alles draait om verbeelding en saamhorigheid. Je moet het meegemaakt hebben om te weten hoe het voelt.”

Zeven jaar geleden ontmoette Robert zijn vriendin op een van de vele fantasy-festivals, de Midwinter Fair in het Archeon in Alphen aan de Rijn. Sindsdien nemen ze hand in hand deel aan zoveel mogelijk evenementen. Robert: “Ik hoop dat het festivalleven in 2021 weer op gang komt. We zijn corona écht een beetje zat. Maar ja, voor wie geldt dat niet?”‘Cadeautjes uitwisselen via Zoom en verder zien we het wel’En de komende feestdagen? Robert: “We gaan het zien. Op kerstavond wisselen we met de familie cadeautjes uit, via Zoom. Verder ligt nog niets vast. Waarschijnlijk vieren we eerste en tweede kerstdag met zijn tweetjes. Lekker koken voor elkaar, een tafelspelletje doen, gamen. Ik kan uren in de keuken staan, dus dat komt goed. Ik maak op dit moment niet te veel plannen. Ik hoop dat we in 2021 weer wat normaler met elkaar kunnen omgaan; met mijn vrienden, maar ook met mijn collega’s. Want dát miste ik in 2020 het meest. 2021 kan alleen maar beter worden.”

Robert van Esch, elektrotechnisch monteur bij DIT Personeel: “We gaan met elkaar om als gelijken, je houdt rekening met elkaar. Alleen daarom al kan ik DIT aan iedereen aanbevelen. Wat 2021 aan projecten voor me in petto heeft weet ik nog niet. Ik ben niet zo’n planner, maar ik begin vol vertrouwen aan het nieuwe jaar.”


Gepubliceerd op 17 december 2020