Ontmoet Michiel, Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland

Michiel Ensink, Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland: ‘Opleiden is dé manier om gemotiveerd schilderstalent te vinden en aan je bedrijf te binden’


DIT Regiomanager Michiel Ensink ziet de schaarste aan vakmensen als grootste uitdaging. Zelf investeren in talent, bij voorkeur samen met klanten, is één van de oplossingen. Michiel: “De laatste tijd zien we de vraag naar schilders bijvoorbeeld snel toenemen. Daarom leiden we zelf mensen op. De drempel is laag. Wie graag met zijn handen werkt en tot in zijn vezels gemotiveerd is, krijgt van ons de kans om het vak te leren. Daar profiteert iedereen van.


Michiel is sinds 2019 actief als Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland. Toen hij zijn DIT-team goed en wel had leren kennen, brak de coronacrisis uit. “Niet makkelijk als je van sales houdt,” erkent hij. “Immers, het mooiste van sales is het contact, elkaar in de ogen kunnen zien. Dat is grotendeels weggevallen. Elkaar aankijken op een scherm, tijdens video calls, is tóch anders. Ik verheug me op het moment waarop we weer ‘normaal’ zaken kunnen doen.”

“Tijdens de eerste golf moest iedereen zichzelf opnieuw uitvinden. Er was veel onzekerheid, ook bij klanten. Nu lijkt er een soort status quo aan te breken. Projecten komen weer op gang, we zijn gewend aan de maatregelen, onze vakmensen weten zich goed te redden. We durven weer verder te kijken en daar hoort nadenken over oplossingen voor het blijvende tekort aan vakpersoneel bij.”

‘Je ziet direct wie het schilderen in de vingers heeft’


Zo ziet Michiel bij veel klanten in de bouw een terugkerende vraag naar schilders. Dus lanceerde het Noord-Hollandse DIT-team in het najaar van 2020 een starterstraining voor schilders. Doel: gemotiveerd talent interesseren voor het vak en wegwijs maken in de eerste basiskennis en –vaardigheden. Michiel: “Ze kunnen na de training direct bij klanten als leerling-schilder aan de slag. Denk aan ontvetten, schuren en gronden. Van daaruit kunnen ze zich in de praktijk verder ontwikkelen. Het leuke is dat je tijdens de training direct ziet wie het echt in de vingers heeft.”

In korte tijd wist DIT vijf enthousiaste deelnemers aan te trekken. Ze gingen er vijf dagen hard tegenaan in het praktijklokaal van de opleider. Een beetje theorie, veel doen. Aangevuld met een dagcursus voor het VCA- en hoogwerker-certificaat. Michiel: “We mikken op jonge gasten die willen aanpakken maar geen zin hebben in de schoolbanken. Ze krijgen de opleiding gratis, maar volgen hem in hun eigen tijd, naast het werk dat ze op dat moment doen. Ik heb eens een klant meegenomen naar de trainingslocatie. Die was onder de indruk. Hij wees één van de opgestelde raamkozijnen aan en zei: ‘wie dat geschilderd heeft, mag zich bij mij melden.’ Op zo’n moment weet je dat je op de goede weg zit.”

‘Klanten die voor het zomerseizoen een gemotiveerde leerling-schilder zoeken, kunnen me altijd bellen’


Dit voorjaar vindt een tweede training plaats. Met een klas van zes deelnemers, deze keer. Het zijn wederom super gemotiveerde aanpakkers, weet Michiel. “Als er klanten zijn die dit lezen en die de komende zomer een leerling-schilder in huis willen halen,” zegt hij grappend, “dan mogen ze zich bij mij persoonlijk melden. Zorgen we samen voor een vliegende start.”

Ondanks de uitdagende omstandigheden en de belemmeringen die corona oplegt, heeft Michiel lol in zijn werk. Hij spreekt graag klanten, is altijd gespitst op oplossingen, en geeft zijn teamleden de ruimte en de middelen om te doen waar de goed in zijn. “Toen ik op deze baan solliciteerde, was ik niet zozeer op zoek naar een leidinggevende rol. Die kwam erbij, zeg maar. Ik krijg er steeds meer plezier in en merk aan mijn collega’s dat ik meestal de goede snaar weet te raken.”

‘Er is meer dan het luxe leventje in Nederland’


Voor Michiel koos voor zijn loopbaan bij DIT, ondernam hij een reis waar anderen van dromen. Anderhalf jaar bracht hij zeilend door op zee, samen met zijn vrouw Marije en twee kinderen, Madelief (12) en Jaap (10). Het gezin zeilde onder meer naar de Caraïbische eilanden en de Azuren. Vanuit school kregen de kinderen alle ondersteuning. Michiels vrouw, die onderwijzeres is, gaf de kinderen aan boord van het schip les.

Michiel: “Ze hebben in die anderhalf jaar meer geleerd dan je op school kunt leren. Dat er meer is in het leven dan de luxe in Nederland, bijvoorbeeld. Dat er andere culturen, talen en gebruiken bestaan. En vooral dat je goed moet samenwerken, afspraken moet maken en elkaar de ruimte moet geven om de juiste koers te bepalen en vast te houden. Die bijzondere ervaring komt me nog steeds van pas in mijn dagelijkse werk.”

Michiel Ensink (47) werkt sinds november 2019 als Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland bij DIT Personeel. Hij woont met zijn vrouw en kinderen in Edam, in een dijkhuisje dat hij zelf van top tot teen verbouwde. Naast zeilen is klussen een van zijn grote liefhebberijen. De droom van een lange zeezeilreis ging al in vervulling. Valt er nog iets te dromen? ‘Zeker wel, ik hoop nog eens een eigen huis te bouwen…’ Gepubliceerd op 26 maart 2021