Elektrotechnicus Jiadeep Chaudhary is blij dat werk doorloopt, maar blijft op zijn hoede

‘Ik neem mijn verantwoordelijkheid en reken erop dat de collega’s dat ook doen’


“Als het goed is worden mijn mondkapjes snel bezorgd”, zegt Jiadeep Chaudhary. “Het was nog een hele speurtocht om ze te bestellen. Natuurlijk doe ik straks een kapje om in de metro. Niet omdat ik bang ben voor een bekeuring, maar omdat we verantwoordelijk zijn voor elkaar.”

Jiadeep, als gediplomeerd elektrotechnicus werkzaam bij DIT Personeel, stapt elke morgen vrolijk op zijn fiets. Die parkeert hij bij het metrostation. Van daaruit reist hij naar zijn werklocatie: het tien verdiepingen tellende nieuwbouwcomplex van het ministerie van Justitie aan de Zuidas in Amsterdam. Hij werkt er met een grote groep collega’s aan diverse installaties. In opdracht van Heijmans Utiliteitsbouw en Installatietechniek.

“De sfeer op de bouwplaats is top. Het gaat om mooi afwisselend werk, ik krijg veel vrijheid. Op dit moment werk ik aan brandmeldinstallaties. Eerder heb ik gewerkt aan elektrische installaties en ontruimingsinstallaties. Alles komt langs. Zowel op de bouwplaats als in de schaftketen is goed te zien hoe we op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven. Maar dat lukt niet altijd. Je moet realistisch zijn.”

‘We moeten het zelf en sámen doen’


“Als ik een situatie zie waarin te veel mensen langs elkaar lopen, bij de kluisjes, bijvoorbeeld, in een smalle gang, houd ik mijn pas even in. Dan wacht ik op mijn beurt, zeg maar. Ik neem mijn verantwoordelijkheid en reken erop dat de collega’s dat ook doen. Natuurlijk is de bedrijfsleiding als eerste verantwoordelijk en die doet heel erg zijn best. Maar we moeten het zelf en samen dóen.”

Jiadeep Chaudhary (58) kwam op zijn dertigste naar Nederland. Hij woont in Amsterdam en is daar helemaal thuis. In zijn dagelijkse lunchtrommel zitten boterhammen met ‘Hollands beleg’. Wat hij soms aan India mist? “De rust en de geuren van het dorp waar ik ben opgegroeid. Iedereen denkt bij India aan drukke steden en luchtverontreiniging. Maar op het platteland is de lucht zuiver. Het enige voordeel van de coronacrisis is dat de lucht in Amsterdam nu ook veel schoner is dan anders.”

‘Gelukkig leer ik gemakkelijk’


Na allerlei baantjes te hebben gehad besloot Jiadeep dat het toch wel handig was om een diploma te hebben. “Geen probleem. Ik ben goed in leren. Ik was altijd al geïnteresseerd in elektrotechniek, dus de keus was snel gemaakt. Mijn eerste diploma haalde ik in 2007. Dat was een mooi moment. Ik ben blijven studeren. Op dit moment volg ik een studie beveiligingstechniek. Dat is pittiger dan ik had verwacht, maar ik houd vol. Binnenkort examens.”

Sinds drie jaar is Jiadeep als elektromonteur werkzaam bij DIT Personeel. Dat ging viavia. “De contacten verliepen prettig en soepel, het salaris is gewoon goed. Bovendien heb ik altijd opdrachten waar ik niet te lang voor hoef te reizen. Ik ben snel op mijn werk en snel weer thuis. Vooraf kien ik altijd uit hoe ik met de fiets en de bus of metro zo min mogelijk tijd verlies. In Amsterdam is de fiets het beste vervoermiddel.”

‘Juist nu moeten we extra voorzichtig zijn en blijven’


Het huidige project waar Jiadeep werkt loopt naar verwachting nog tot november dit jaar door. Hij is ervan overtuigd dat DIT meteen daarna weer een mooi project voor hem heeft. In of dicht bij Amsterdam. “Dat komt altijd goed.” Jiadeep is blij met de versoepeling van de coronamaatregelen die onlangs is afgekondigd. Maar hij beseft ook dat iedereen extra voorzichtig moet zijn en blijven. “De laatste weken was het heel stil in de metro. Je kon makkelijk afstand houden. Straks wordt het weer drukker. Daarom ga ik een mondkapje dragen. Ik móet gezond blijven. Alleen dan kan ik doorwerken.”

Jiadeep Chaudhary werkt sinds 2017 als elektromonteur bij DIT Personeel. Hij houdt van Amsterdam en is graag buiten. Wandelen, joggen, bewegen om fit te blijven. Om helemaal te ontspannen beoefent hij yoga. Jiadeep hoopt dat het straks weer wat levendiger wordt in de Amsterdamse straten en dat de cafés en eethuisjes weer snel open mogen. “Het is nu niet gezellig in Amsterdam.” Gepubliceerd op 31 juli 2020