DIT timmerman Bert Rozeveld ziet wat coronavirus aanricht maar blijft er nuchter onder

‘We doen ons werk, passen op elkaar en houden de humor erin’


Bert Rozeveld, allround timmerman, wordt niet blij van wat hij om zich heen ziet. Maar hij houdt de moed erin. Zijn tip in deze onzekere coronatijd? Goed denken om elkaar en af en toe een lolletje maken. “Juist in deze tijd doet een beetje humor wonderen.”De 54-jarige Bert Rozeveld, geboren en getogen in Drenthe, werkt met een ploeg van gemiddeld dertig man aan een nieuwe uitbouw van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Als voorlopig laatste externe vakkracht werkt hij samen met vier collega’s van zijn opdrachtgever, Buursema Bouwbedrijf BV in Erm. Verder bestaat de ploeg uit onderaannemers.

Het werkt gaat de laatste fase in. Bert was tot en met week 37 ingepland, maar veel projecten staan op losse schroeven. Bert weet in ieder geval dat Buursema hem graag terug wil hebben als de crisis onder controle is en de bouwbedrijven de draad weer kunnen oppakken. En hij weet dat DIT Personeel weer alles uit de kast zal halen om hem in zijn eigen regio op een volgend, even fijn project in te zetten.

Ladingen zeep, extra handdoeken en overal briefjes


“Over mijn eigen situatie maak ik me geen zorgen. We kunnen goed ons werk doen en houden rekening met de richtlijnen. Er komt niemand op de bouw die er niet écht iets te zoeken heeft. We houden goed afstand van elkaar. We schaften in kleinere ploegen en er staat altijd een stoel tussen de een en de ander. Er is een lading zeep, er zijn extra papieren handdoeken en overal hangen briefjes met instructies. We letten goed op onszelf en elkaar, maar we lopen elkaar niet te controleren of te corrigeren. Je wilt ook gewoon werken en het moet een beetje leuk blijven.”

Voor Bert Rozeveld en zijn collega’s is elke dag direct zichtbaar wat het coronavirus teweeg brengt. Hun project, de nieuwe aanbouw, grenst aan de spoedeisende hulp. Voor de privacy en veiligheid staan er hekken tussen, maar op afstand zien de mannen de ambulances af en aan rijden. Bert: “Het is verschrikkelijk, maar ik laat me er niet door afleiden. Ik concentreer me op mijn werk. Dáárvoor ben ik hier, om te doen waar ik goed in ben en plezier in heb. We zijn nuchter, hier in Drenthe, dat helpt.”

Ook in de privésfeer houdt Bert zich strikt aan de regels. Voor mensen die dat niet doen heeft hij weinig begrip. De beelden op het nieuws van jongeren die alles aan hun laars lappen ergeren hem. “Tot een aantal jongeren lijkt de ernst van de situatie nog niet te zijn doorgedrongen. Dat snap ik niet. Stel dat het je opa of oma is die in de ambulance ligt…”

‘Wij komen onze tijd moeiteloos door’


Bert en zijn vriendin wonen in Zwiggelte, een groen dorp in het hart van Drenthe, vlak bij Westerbork. Ze kunnen naar buiten, Bert heeft zijn handen vol aan het opknappen van zijn tuinhuis en als het weer straks wat beter wordt begint het seizoen voor zijn grootste hobby: sportvissen. “Wij komen onze tijd moeiteloos door. Bij onze schoonouders van over de zeventig komen we helaas niet meer over de vloer. Dat is moeilijk. We bellen veel en laten vaker een bloemetje bezorgen.”

Ondanks de aangepaste werkomstandigheden hoopt Bert aan de slag te blijven. Dat is niet vanzelfsprekend, want er zitten al heel wat collega’s thuis. Vooral in de woningbouw liggen veel onderhoudsprojecten stil. Bert heeft er begrip voor dat bedrijven op de eerste plaats hun vaste mensen aan het werk houden, hoe zuur dat ook is voor flexwerkers.

Bert: “We leven in een rare wereld. Een maand geleden was er nog een groot tekort aan timmerlieden. Het werk lag voor het oprapen. En dan is daar ineens het coronavirus en het leven komt stil te liggen. In mijn geval kan ik rekenen op DIT. De afgelopen tien jaar heb ik nog geen twee dagen zonder werk gezeten. Maar hoeveel jongens hebben die zekerheid niet? Denk aan zzp’ers en jongens met tijdelijke contracten. Die hebben het extra zwaar, op dit moment. Laten we hopen dat dit niet meer te lang duurt en alles doen wat dááraan kan bijdragen. Oók op de bouwplaats.”


Bert Rozeveld werkt sinds 1990 als timmerman bij DIT Personeel, team Bouw Noord, gevestigd in Groningen. Hij kiest voor DIT vanwege de variatie in projecten. ‘Mooi werk, goede beloning, fijne contacten – allemaal redenen om nog lang bij DIT te blijven.’

Gepubliceerd op 30 april 2020