Allround meewerkend voorman Kees Mertens: ‘Het belangrijkste voor mij is dat je op de bouw van elkaar op aan kunt’

“Wat de dag ook aan verrassingen in petto heeft, er is altijd een oplossing. En daar maak ik me sterk voor, zodat de aannemer of uitvoerder nergens omkijken naar heeft. Ervoor zorgen dat iedereen zijn werk goed kan doen, met de juiste informatie en uitrusting. Dat is mijn rol en daar geniet ik elke dag van.”


Kees Mertens (59) is nauwelijks van de wijs te brengen. Onder alle omstandigheden bewaart hij het overzicht en blijft hij kalm en vriendelijk. Voeg daar zijn brede ervaring en interesse in mensen aan toe, en je hebt de ideale meewerkend voorman. Sinds 2017 werkt hij bij DIT Personeel. Daar maken veel bouwbedrijven dankbaar gebruik van. Kees wordt vaak teruggevraagd.

Op dit moment is Kees Mertens actief betrokken bij een kleinschalig bouwproject (45 woningen) in Utrecht. Hij voert een diverse ploeg aan: timmerlieden, stukadoors, tegelzetters, vloerenleggers. De ene dag tien man, de andere dag twintig. Kees coördineert en regelt alles wat nodig is om het werk goed en volgens planning uit te voeren. En waar nodig springt hij bij. Dan komt zijn ruime ervaring als timmerman en metselaar altijd van pas.

“Ik ben het meest in mijn element op projecten die niet te omvangrijk zijn. Maximaal 200 tot 250 woningen, zeg maar. Dan weet je waar je naar toe werkt, zie je het resultaat. Aan het begin van de werkdag neem ik met de uitvoerder de planning door. Dan ga ik met mijn eigen ploeg de bouw op. Vanaf dat moment is het mijn verantwoordelijkheid dat iedereen zijn werk op het juiste moment kan uitvoeren.”

‘Alle projectinformatie direct bij de hand, dat scheelt heen en weer lopen’



“Coördineren en regelen liggen me goed. Ik sta altijd klaar om vragen te beantwoorden en collega’s verder te helpen. Met als gouden regel: mijn antwoord moet 100% goed zijn. Als ik iets niet zeker weet, ben ik daar open in. Dan gaan we samen op zoek naar het juiste antwoord. Ook ik leer er nog elke dag iets bij. Is het niet bouwtechnisch, dan is het wel op het gebied van technologische foefjes die het werkproces vergemakkelijken. Op dit werk heb ik de beschikking over een iPad waarmee ik alle relevante projectinformatie direct bij de hand heb. Dat scheelt een boel heen en weer lopen en zo kan ik snel beslissingen nemen.”

“Ik ben graag ‘onder de collega’s’. Ook buiten de officiële werktijd. Biertje drinken, bijkletsen. Het mooist is als een aannemer me vraagt om een eigen ploeg samen te stellen. Dan bel ik DIT. Daar weten ze precies wie ik er graag bij heb. Zo blijf je elkaar zien, als vakmannen. Dat schept een band.”

Op school wist Kees Mertens (geboren in Den Haag) al snel dat hij met zijn handen wilde werken. Hij volgde eerst een metselopleiding die hij aanvulde met een opleiding tot timmerman/uitvoerder. Hij werkte bij verschillende bouwbedrijven en kent DIT Personeel al langere tijd. “Als uitvoerder huurde ik in het verleden zelf vakmensen in bij DIT. Daar heb ik altijd goede ervaringen mee gehad. Best bijzonder om het nu omgekeerd mee te maken.”
In 2008 raakte Kees zijn vaste baan kwijt. Er kwam projectwerk voor in de plaats, via verschillende detacheringsbureaus. Werk genoeg, maar nooit zekerheid. Einde project betekende ook einde verhaal. Kees: “Dat gaf wel eens kopzorgen. Ook mis je de echte binding met een bedrijf en de collega’s.”

‘Een vaste baan is tegenwoordig meer uitzondering dan regel’



“De bouw kent al langere tijd zoveel dynamiek, dat een vaste baan voor een vakman haast een uitzondering is. En als je de 45 gepasseerd bent, wordt het helemaal moeilijk. Ik weet wat leeftijdsdiscriminatie is en wat het met je doet. Men heeft het al jaren over het tekort aan vakmannen en dan zou je denken dat iedereen welkom is, zéker mensen met ervaring. Dat valt tegen, in de praktijk.”

DIT Personeel maakte in 2017 het verschil. Als waardevolle, ervaren vakman kreeg Kees Mertens snel een vast contract aangeboden. Niks ‘te oud’. Kees: “De accountmanagers van DIT kijken niet naar je leeftijd, maar naar wie je bent, wat je kunt, en vooral naar wat je voor elkaar kunt betekenen. Waar mogelijk houdt DIT rekening met mijn wensen en voorkeuren. Daar staat tegenover dat ik klaar sta voor DIT, ook als een project iets minder goed ‘in mijn straatje’ past. Het is geven en nemen.”

‘Niet zeuren, maar doen. Het werk moet gebeuren.’



“Zo kreeg ik een tijdje terug de vraag of ik als voorman wilde meedraaien in een nachtklus van een paar weken. Het ging om een renovatieproject in Utrecht, Hoog Catharijne. Om negen uur beginnen, als de laatste klanten weg waren, en doorwerken tot de vroege ochtend. Dat vindt niemand leuk. Je ritme slaat er volledig van op tilt. Maar in zo’n geval moet je niet zeuren. Het werk moet gebeuren, dus dat dóe je gewoon voor elkaar.”

Kees is zeer tevreden met DIT Personeel als werkgever en met zijn rol. “Op je 59ste kun je geen productie meer draaien als een jonge knul van 18. Maar dat is geen reden om mensen af te schijven. Wat ik nu doe, coördinatie en organisatie, in combinatie met licht productiewerk, is nog jaren vol te houden. Door mijn ervaring en senioriteit draag ik actief bij aan de continuïteit en kwaliteit. En aan het werkplezier, trouwens. Hoe mijn ploeg ook is samengesteld, mijn ervaring is dat vakmannen graag met me werken en veel van me aannemen.”

“Het geheim? Niks bijzonders. Ik ben eerlijk, ik ben mezelf. Opdrachtgevers weten wat ze aan me hebben. Het is mijn rol dat ik ze op alle vlakken ontzorg. Daar kunnen ze onder alle omstandigheden van op aan. De vakman wil zijn werk kunnen doen. Op een goede, veilige manier. Met goede spullen. Is er een probleem, dan moet iemand dat oplossen. Dan kunnen ze op mij rekenen. Ik kan weer rekenen op DIT Personeel. Als ik iets vraag, dan wordt daar voor gezorgd. Een kwestie van onderling vertrouwen. Dat geeft rust, dat zorgt voor betrokkenheid. Ik heb het prima getroffen. Maar dat is wederzijds, geloof ik.”

Kees Mertens werkt sinds 2017 bij DIT Personeel, team Bouw Zuid-Holland. Vanuit zijn achtergrond als metselaar/timmerman/uitvoerder is hij inzetbaar als allround meewerkend voorman. Kees woont in zijn geboortestad, Den Haag, samen met zijn vriendin uit de Dominicaanse Republiek. Zijn zoon en dochter (24 en 30) zijn alweer even het huis uit. Kees heeft één grote passie: vissen. Dat doet hij het liefst op de ‘grotere meren’, binnen en buiten Nederland. Gepubliceerd op 28 september 2020