Een baan als lasser, een behendig beroep

Het vak van lassers is een vak waarbij veel technieken komen kijken. Een lasser gebruikt lasapparatuur om metalen onderdelen te lassen of aan elkaar te maken. Bij het lasproces worden verschillende technieken gebruikt zoals TIG lassen of MIG/MAG lassen. Voor iedere specifieke techniek is er vaak een vacature beschikbaar. In dit artikel vertellen wij jou meer over de technieken en vaardigheden die een lasser bezit!

De lastechnieken

MIG/MAG lassen, is een vorm van booglassen waarbij het lasapparaat een spanning levert. Hierdoor ontstaat warmte tussen de lasdraad en het werkstuk en smelten de materialen tegen elkaar aan. MIG/MAG lassen kom je in vele sectoren tegen, bijvoorbeeld in de ketelbouw, scheepsbouw en auto-industrie. Ervaring met MIG/MAG lassen en opzoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan ook een onze vacatures Lasser op het gebied van MIG/MAG.

Een andere bekende lastechniek is TIG Lassen. Bij TIG lassen, dat veel toegepast wordt bij het lassen van RVS en aluminium, gebruikt men een niet afsmeltende wolfraam elektrode. Met een baan als TIG lasser zorg jij voor een zeer gecontroleerd lasproces. Het is een techniek waarbij hoge eisen gesteld worden aan de vaardigheid van de lasser. Hierbij hoort dan ook een lasser vacature voor de echte specialist.

Vaardigheden lasser

Lasser is best een stoer beroep waarbij concentratie en behendigheid belangrijk zijn. Het leuke aan een baan als lasser zijn de vele verschillende technieken. Een lasser moet weten hoe de componenten opgebouwd dienen te worden en daarom is het belangrijk dat de lasser tekeningen kan lezen. Verder passen de volgende persoonlijke eigenschappen bij een lasser:

• Een echte doener
• Werkt graag met zijn handen
• Gaat systematisch en geconcentreerd te werk

Een lasser houdt zich verder bezig met het uitvoeren van productielaswerk, lasnaden van lasverbindingen voorbereiden, meten, beoordelen en voorbereiden van werk. Je hoort het al, het is een erg veelzijdig vak!

De toekomst van een lasser

Omdat steeds meer laswerkzaamheden worden overgenomen door robots ontstaat er ook behoefte aan lasrobot operators. Als lasser ben je daarom in een branche actief die met de nieuwste technologie aan de slag gaat. Met een baan als lasrobot operator mag jij bijvoorbeeld met de nieuwste innovatie werken. Wil jij ook aan het toppunt van innovatie staan? Bekijk dan ook eens onze vacatures - Operator Lasrobot

Start met een baan als lasser

Wil jij aan de slag als lasser en de vele technieken die daarbij horen toepassen? Neem contact op of reageer gelijk via onze open sollicitatie, dan bespreken wij samen de mogelijkheden.

Gepubliceerd op 10 juni 2022