De WAB - Wij zijn er klaar voor. Jij ook?

13 januari 2020

Sinds 1 januari van dit nieuwe jaar stelt de WAB – de Wet Arbeidsmarkt in Balans – nieuwe wettelijke kaders aan de organisatie van flexwerk. Dit heeft een stevige impact op de manier waarop jij en wij omgaan met de inrichting en toepassing van de noodzakelijke flexschil. De WAB raakt namelijk niet alleen in je externe flexschil, maar ook je interne flexschil. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. DIT Personeel en Larex Personeelsbemiddeling vangen die gevolgen in overeenstemming met de nieuwe kaders voor je op. Samen geven we vorm aan optimale flexibiliteit en continuïteit.

De WAB vervangt de Wet werk en zekerheid (Wwz) uit 2015. Met de nieuwe regelgeving beoogt de overheid een betere balans te creëren tussen vast en flexibel werk. Met de WAB krijgen vaste contracten een streepje voor op tijdelijke contracten. Dat uit zich onder meer in de verhoging van de WW-premie voor alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd én voor oproepkrachten. Gevolg: zowel je interne als externe flexschil wordt duurder.

Kennis van wet- en regelgeving is essentieel

Dit kostenaspect is slechts één kant van de medaille. De andere kant is de toenemende administratieve last en de grotere kans op procedurele fouten die duur kunnen uitpakken. De WAB maakt de organisatie van flexwerk namelijk een stuk complexer. Bovendien is er een strenge informatieplicht verbonden aan de nieuwe regelgeving. Kennis van die regelgeving is erg belangrijk om vergissingen te voorkomen en waardevolle vakmannen in de flexschil beschikbaar en optimaal gemotiveerd te houden.

Flex is en blijft van groot strategisch belang

Die flexschil is en blijft van strategisch belang in de Techniek, Bouw, Metaal en Schildersbranche. Onze sectoren zijn sterk projectgedreven en jouw orderportefeuille is per definitie onvoorspelbaar. Allerlei factoren waar ondernemers zelf geen invloed op hebben, zorgen voor pieken en dalen in het werkaanbod. De vraag is dus niet óf je blijft werken met een flexschil, maar hóe je dat doet.

Kiezen voor in- of externe flex – oordeel zelf

Weeg je de voor- en nadelen van interne flex af tegen de voor- en nadelen van externe flex, dan doet de WAB de weegschaal kantelen naar extern. Met als belangrijkste pluspunten:

 • je hoeft zelf niet te investeren in up-to-date arbeidsrecht- en wetskennis;
 • je hoeft je interne flexprocedures en afspraken niet aan te passen;
 • je verkleint de interne administratieve last;
 • je vermindert het risico op verkeerde interpretaties die duur kunnen uitvallen;
 • je vergroot de vereiste veerkracht.

100% WAB-proof

DIT Personeel en Larex Personeelsbemiddeling zijn honderd procent WAB-proof. Wij garanderen dat de inhuur van Nederlands en EU-vakpersoneel en alle bijbehorende formaliteiten en administratieve plichten getoetst zijn aan de actuele wetgeving en daaraan voldoen. Ook bieden we unieke garanties op elementaire zaken als leveringszekerheid, veiligheid en sector- en vakkennis.

Maximale veerkracht met unieke zekerheden

De WAB maakt de organisatie en administratie rond flexwerk complexer. Kiezen voor externe flex ontlast je organisatie, biedt meer zekerheid en vergroot de veerkracht. Kiezen voor DIT Personeel en Larex Personeelsbemiddeling biedt de zekerheid van:

 • landelijke dekking met de nadruk op lokale zichtbaarheid en werkrelaties;
 • een pool van ruim 2.000 gemotiveerde vakmannen uit Nederland en diverse andere EU-landen;
 • een sterke binding met onze vakmannen (wij kennen ze persoonlijk!);
 • onbeperkt op- en afschalen zonder de werkgeversverantwoordelijkheden die samenhangen met arbeidsrecht en wet- en regelgeving;
 • minder procedurele en administratieve druk;
 • kennis van de sector en gespecialiseerde, op jouw processen afgestemde adviezen.

Alle vormen van flexwerk – extern én intern – ondervinden invloed van de nieuwe kaders. Wil je nog eens nalezen wat de verschillende maatregelen betekenen, dan kun je ons WAB-paper downloaden. Heb je specifieke vragen? Klop dan aan bij jouw vaste contactpersoon. Die kan precies vertellen wat voor jou de consequenties en nieuwe kansen zijn.

Nieuws

 • DIT en Larex pakken door met implementatie Mysolution

  DIT en Larex pakken door met implementatie Mysolution

  Vanaf 2022 gaan DIT en Larex gebruik maken van de software van leverancier Mysolution. Met deze oplossing gaan alle processen van front-, mid- en back-office uitgevoerd worden met één geïntegreerde software oplossing; dit gaat efficiency voordelen opleveren voor klanten, vakmensen en de interne organisatie van DIT en Larex. Met deze digitale inhaalslag zorgen DIT en Larex ervoor om haar vakmannen en klanten ook in de toekomst uitstekend van dienst te kunnen zijn!

  Lees meer
 • Stijging algemene tevredenheid medewerkers DIT en Larex!

  Stijging algemene tevredenheid medewerkers DIT en Larex!

  Gepubliceerd op 21 juli 2021

  Onze medewerkers van DIT Personeel en Larex zijn bepalend voor ons succes en dat maakt het extra belangrijk dat iedereen met plezier naar het werk gaat. 

  Lees meer
 • DIT en Larex zetten belangrijke stappen om goed vakpersoneel te kunnen blijven leveren

  DIT en Larex zetten belangrijke stappen om goed vakpersoneel te kunnen blijven leveren

  De economie heeft zich krachtig hersteld na vorig jaar en de klanten van zuster-ondernemingen DIT (Nederlands vakpersoneel) en Larex (buitenlands vakpersoneel) beginnen het steeds drukker te krijgen. De vraag naar kwalitatief goed vakpersoneel is enorm gestegen en de verwachting is dat deze vraag de komende jaren alleen nog maar groter zal worden. 

  Lees meer
 • Ontmoet Michiel, Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland

  Ontmoet Michiel, Regiomanager Techniek & Bouw Noord-Holland

  Gepubliceerd op 26 maart 2021

  DIT Regiomanager Michiel Ensink ziet de vraag naar schilders snel toenemen. Zijn antwoord? Actief gemotiveerd talent werven en opleiden voor het vak. De praktijk bewijst dat het werk. Klanten die een enthousiaste leerling-schilder willen plaatsen kunnen Michiel persoonlijk bellen.

  Lees meer
 • Ontmoet vakman Robert van Esch

  Ontmoet vakman Robert van Esch

  Gepubliceerd op 17 december 2020

  Robert van Esch, elektricien, baalt van de nieuwe lockdown. Niet zozeer voor zichzelf, maar voor zijn vrienden en vriendinnen die werken in de sectoren waar de klappen vallen. In zijn eigen werk ondervindt Robert niet veel hinder van corona. In zijn privéleven wel. Robert en zijn vriendin hebben een passie voor fantasy-festivals. Die magische wereld ligt volledig op zijn gat.

  Lees meer
 • Nieuw logo DIT Personeel legt nadruk op verbinden

  Nieuw logo DIT Personeel legt nadruk op verbinden

  Gepubliceerd op 29 september 2020

  DIT Personeel, dé personele dienstverlener in de techniek, is vanaf vandaag herkenbaar aan een nieuw, modern logo. De kleuren en de kenmerkende oranje stip bleven. De stip speelt zelfs een hoofdrol in het nieuwe logo, als verbindende factor tussen het merk en de vele vakmensen en bedrijven die elkaar via DIT Personeel vinden.

  Lees meer
 • DIT pakt door: MT-versterking met Chris Dijkstra als Regiodirecteur Noordoost en benoeming Dennes van der Vlist als CEO

  DIT pakt door: MT-versterking met Chris Dijkstra als Regiodirecteur Noordoost en benoeming Dennes van der Vlist als CEO

  Gepubliceerd op 29 september 2020

  DIT blijft investeren ondanks de moeilijke marktomstandigheden van dit jaar. DIT is samen met haar zusteronderneming Larex marktleider op gebied van uitzenden en detacheren in de bouw en techniek. Twee MT-benoemingen begin september laten zien dat het vizier bij DIT op de toekomst gericht is. 

  Lees meer
 • De zomer is voorbij. Tijd om weer aan de slag te gaan.

  De zomer is voorbij. Tijd om weer aan de slag te gaan.

  Gepubliceerd op 28 september 2020

  De zomer is officieel voorbij en het einde van het jaar komt in zicht. Dat betekent dat het tijd is om weer aan de slag te gaan! Bij DIT Personeel kun je rekenen op een grote diversiteit aan projecten. Of je nou elektromonteur, timmerman, installateur of lasser bent, veel van onze opdrachtgevers kunnen je goed gebruiken.

  Lees meer
 • Allround meewerkend voorman Kees Mertens: ‘Het belangrijkste voor mij is dat je op de bouw van elkaar op aan kunt’

  Allround meewerkend voorman Kees Mertens: ‘Het belangrijkste voor mij is dat je op de bouw van elkaar op aan kunt’

  Gepubliceerd op 28 september 2020

  Schrijf mensen met ervaring niet te snel af, vindt Kees Mertens. Hij is 59 en bewijst als meewerkend voorman elke dag zijn waarde. Voor hij zich verbond aan DIT Personeel, stuitte hij geregeld op ‘gevalletjes’ van leeftijdsdiscriminatie. “BIJ DIT kijken ze niet naar je leeftijd. Daar kijken ze wie je bent, wat je kunt en wat je voor elkaar kunt betekenen.” 

  Lees meer
 • Elektrotechnicus Jiadeep Chaudhary is blij dat werk doorloopt, maar blijft op zijn hoede

  Elektrotechnicus Jiadeep Chaudhary is blij dat werk doorloopt, maar blijft op zijn hoede

  Gepubliceerd op 31 juli 2020

  “Ik hoop dat de gezelligheid weer snel terugkomt in Amsterdam,” zegt Jiadeep Chaudhary, elektromonteur. “En dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Tijdens het werk, buiten het werk, maar bijvoorbeeld ook in de metro. Ik doe alles om gezond te blijven, want ik wil per se door kunnen werken.” 

  Lees meer
Deel nu via: