Fatih Cavusoglu zet voor honderd procent in op een diploma Elektrotechniek

23 december 2019

‘Ik heb er zin in’

“Ik heb de knop omgezet. Dat diploma Elektrotechniek gáát er komen,” zegt Fatih Cavusoglu. “En daarna wil ik verder, want dit is mijn vak. En als je iets wilt graag, word je bij DIT Personeel geweldig geholpen. Die kans laat ik niet lopen, natuurlijk.”

Fatih (27) woont bij zijn ouders in Enschede en werkt sinds enige tijd als hulp-elektromonteur bij Lesscher Installatietechniek in Saasveld. Hij groeide op in een echte Enschedese volksbuurt. Mensen met het hart op de tong. Als ze je eenmaal kennen staan ze voor je klaar. Tot voor kort was zijn motto ‘lang leve de lol’ – beetje feesten, beetje chillen, lang uitslapen.

Maar dat is geweest. Inmiddels werkt Fatih Cavusoglu gepassioneerd aan het realiseren van zijn droom. Doordeweeks komt hij ’s avonds de deur niet meer uit. Hij ligt voor tienen in bed en staat ’s morgens om vijf uur op. Hij richt zich op één ding: zijn werk. “De elektrotechniek is mijn toekomst.”

‘Ik dacht: dit is mijn kans op een nog betere toekomst…’

Aan Fatih’s kennismaking met DIT Personeel gaat een verhaal van twaalf ambachten en dertien ongelukken vooraf. “Ik heb mij diploma voertuigentechniek gehaald, maar wist dat ik daar niet blij van werd. Toen heb ik de IT geprobeerd. Vlak voor mijn examen kwam ik in het ziekenhuis terecht, dus dat werd hem niet. Vervolgens heb ik twee jaar in Turkije gezeten, het geboorteland van mijn ouders. Ik heb het geprobeerd, maar kon er niet wennen aan de cultuur. Terug in Nederland dacht ik: nu moet je toch écht serieus aan je toekomst gaan denken. Toen kwam DIT op mijn pad.”

Fatih reageerde op een vacature en was snel welkom voor een gesprek. Hij gaf aan dat hij graag iets wilde in de elektrotechniek of elektronica. “Fijne dingen doen, met mijn handen. Ik houd van precisie, van logica. DIT Personeel adviseerde de basiscursus. Geweldig om te doen. Veel praktijk en aan het einde van de dag een beetje theorie. Twee ervaren docenten op een groepje van vijf. Het hele vak samengeperst in tien dagen, waardoor je de essentie snel oppakt. En het was ook nog eens gezellig.”

‘Een vak leren doe je vooral in de praktijk’

De cursus viel in goede aarde en Fatih kon meteen aan de slag. Hij draait alweer enige tijd mee op mooie projecten, in de buurt van Enschede. “Ik heb er geweldige collega’s die me alles vertellen wat ik maar weten wil van het vak. Allemaal jongens met een warm hart, heel behulpzaam. Al werkend leer ik de fijne kneepjes, zeg maar. Een vak leren, doe je vooral in de praktijk. Maar wil je een diploma hebben, dan zul je toch ook naar school moeten. En dáár heb ik mijn zinnen op gezet. Zo’n BBL-opleiding, vier dagen werken, één dag naar school, is daar ideaal voor. Daarmee kan ik én mijn vakdiploma halen én geld verdienen.”

In februari is het zover. Dan moet Fatih aan de bak. Hij kiest voor de versnelde opleiding van één jaar en is super gemotiveerd om er een succes van te maken. “Ik woon goed bij mijn ouders en doe veel voor ze, als een soort mantelzorger, want ze zijn al op leeftijd. Maar er komt natuurlijk een moment waarop je een eigen plek wilt hebben en je eigen leven wilt opbouwen. Het lijkt me fantastisch om ergens in Enschede een oud huisje op te knappen. De elektrische installaties kan ik dan mooi zelf doen. Maar eerst werken en studeren. Dat is waar ik me in het nieuwe jaar volledig op richt.”

‘Je bent bij DIT geen nummer, je bent een collega’

Fatih is erg blij met het begrip en de ondersteuning van DIT. Hij zegt: “Bij de eerste kennismaking kon ik laten zien wat ik weet en kan. DIT had daar direct vertrouwen in en zei: laten we het gewoon samen proberen. Je bent bij DIT geen nummer, maar een collega. Als je laat zien dat je verder wilt, is niets onmogelijk. Sinds ik de knop in mijn hoofd definitief heb omgezet, lijkt alles op zijn plaats te vallen. Laat het nieuwe jaar maar komen. Ik heb er zin in.”