2 belangrijke vragen over de nieuwe zzp wet

25 februari 2016

Per 1 mei 2016 is het zover. De VAR-verklaring wordt vervangen door modelcontracten. U zal voortaan in samenspraak met de zzp’er een modelcontract opstellen, waarin jullie de fiscale arbeidsrelatie vastleggen. Dit is het gevolg van de nieuwe zzp wet. De zogeheten Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) moet ervoor zorgen dat schijnconstructies worden tegen gegaan. Echter zorgt de nieuwe wet voor veel onduidelijkheid bij opdrachtgevers. In dit artikel behandelen we twee belangrijke vragen.

Waarom vervalt de VAR?

De VAR-verklaring gaf duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen u als opdrachtgever en de zzp’er. U werd door de VAR-verklaring van een zzp’er gevrijwaard voor het betalen van inkomstenbelasting en sociale premies. U was niet betrokken bij de aanvraag van de VAR. Daardoor kon u in de meeste gevallen niet aansprakelijk worden gesteld als achteraf bleek dat er sprake was van een verkapt dienstverband, oftewel een schijnconstructie.

Deze schijnconstructies komen in de praktijk geregeld voor. De overheid loopt hierdoor loonheffing mis en de zelfstandige wordt uitgebuit en vormt oneerlijke concurrentie voor andere zelfstandigen. De belastingdienst heeft te weinig mankracht om schijnconstructies goed te controleren. De overheid is opzoek gegaan naar een alternatief. De Wet DBA is in het leven geroepen.

Wat houdt de Wet DBA in?

Volgens de nieuwe wet gaan opdrachtgevers en zzp’ers hun arbeidsrelatie vastleggen in een modelovereenkomst die goedgekeurd moet worden door de fiscus. Bij een goedgekeurd modelovereenkomst bent u ervan verzekerd dat u geen loonheffingen en sociale premies hoeft te betalen.  Een groot verschil met de VAR is dat u medeverantwoordelijk bent bij het opstellen van de overeenkomst. U zal sneller aansprakelijk worden gesteld voor het betalen van loonheffingen en sociale premies als blijkt dat de modelovereenkomst niet nageleefd wordt.

Als de belastingdienst bij controle erachter komt dat er op de ‘vloer’ niet wordt gewerkt volgens de modelovereenkomst, dan kunnen zij de conclusie trekken dat er sprake is van een dienstbetrekking. Waar de belastingdienst bij de VAR moest bewijzen dat u als opdrachtgever de VAR-verklaring bewust misbruikt, zijn zij dat binnen de nieuwe wet niet verplicht. U zal aansprakelijk worden gesteld om loonheffingen en sociale premies alsnog te betalen. En de zzp’er zal vervolgens zijn fiscale voordelen verliezen.

Waar u rekening mee moet houden!

Van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 zal er een implementatieperiode plaatsvinden. U en uw opdrachtnemers kunnen binnen die periode ervoor zorgen dat contracten, werkwijze en processen voldoen aan de eisen van de Wet DBA. De belastingdienst zal in deze periode terughoudend zijn in de handhaving en zal meer toezicht houden. Per 1 mei 2017 zal er wel actief gehandhaafd worden. Staatssecretaris Wiebes heeft kenbaar gemaakt de handreiking beoordeling arbeidsrelaties openbaar te maken. Dit moet ervoor zorgen dat er minder onzekerheden bestaan over de toetsing van de overeenkomsten en de controle op de werkvloer.

DIT zal de komende tijd meer informatie verstrekken over de nieuwe zzp wet. Wilt u direct meer informatie? Stel dan uw vraag via ons contactformulier!